top of page

Silence Day 2018!


fc negenmanneke Silence Days 2018

Jonge voetballers vinden het fijn als hun ouders hen komen aanmoedigen, maar niet alle supporters supporteren op een goede manier. Langs de zijlijn zijn er veel beledigingen en scheldpartijen te horen en die zijn niet fraai. Onder andere de spelers, scheidsrechters, afgevaardigden en trainers moeten het daarbij ontgelden.

Silence Days roept de supporters op om te zwijgen. De ‘Silence Days’ wil iedereen die betrokken is bij het jeugdvoetbal even doen stilstaan bij het toenemend geweld op en rond het veld. Daarom wordt aan iedereen, die in het weekend van 10/11 en 11/11 een wedstrijd van de jeugd van FC Negenmanneke bijwoont, gevraagd niet te roepen of commentaar te geven op spelers en scheidsrechters. Er moet stilte heersen, enkel de spelers en scheidsrechters zijn aan het woord.

Ontstaan

Sinds 2013 organiseert VC Groot Dilbeek de Silence Days. Het is een vreemd gezicht en geluid als je alleen de spelers hoort roepen. Maar je kunt geweld en de verbale agressie alleen maar tegengaan met een extreme tegenmaatregel. Elk weekend is er wel ergens een incident met de scheidsrechter, om nog maar te zwijgen van de verwensingen en de beledigingen aan het adres van de spelers, trainers en medewerkers. Zelfs fysiek geweld doet zich regelmatig voor. Eind september nog heeft de voorzitter van een Zwitserse profclub (FC Sion) een voetbalanalist (ex-bondscoach van Zwitserland) aangevallen (https://www.nu.nl/voetbal/4961237/voorzitter-fc-sion-veertien-maanden-geschorst-neerslaan-tv-analist.html). Ook de supportersrellen na de wedstrijd Club Brugge-Antwerp van midden oktober zijn spijtige incidenten die de voetbalsport moet ondergaan.

Waarom?

FC Negenmanneke hoopt samen met de deelnemende clubs dat de Silence Days doet beseffen dat voetbal een spel is waar, zeker bij de jeugd, het plezier voorop moet staan. Voetbal moet een feest zijn. Een spel waar we onbevangen in kunnen opgaan. Helaas wordt er maar al te vaak, al van de eerste wedstrijd, heel veel druk op de schouders van de jonge spelertjes gelegd.

Succesvol

Voetbal is emotie. Het is heel moeilijk om een hele wedstrijd stil te blijven. Maar de Silence Days zijn geslaagd. Uit een rondvraag en enquête blijkt dat de spelers eigenlijk vragende partij zijn om het initiatief meerdere keren per seizoen te organiseren. De actie neemt niet alleen de druk op de jonge spelers weg, het is ook een bezinningsmoment. En, het heeft een opvoedende rol want de jonge spelers van vandaag zijn de ouders die morgen langs de zijlijn zullen supporteren voor hun eigen kinderen.

Wanneer?

De Silence Days gaan door tijdens het weekend van 11 november. Die keuze is niet toevallig, de actie streeft naar een wapenstilstand op en rond de voetbalvelden.

Meer informatie over de Silence Days van VC Groot Dilbeek vind je op de jeugdsite van VC Groot Dilbeek: http://www.vcgrootdilbeek.be/jeugd/opleiding/silence-days.

Peter Hellinckx, initiatiefnemer van de Silence Days | GSM : 0475/80 87 43.

Björn De Kerpel, departement opleidingen VCGD | GSM : 0496/02 61 80.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page